In Blog, Malo poduzetništvo

Kao što ste već mogli vidjeti po videu na mojoj web stranici i YouTube kanalu, jednom prilikom imala sam tu čast gostovati kod poznatog TV voditelja i novinara, gospodina Zorana Šprajca. Prije samog razgovara prikazan je prilog o mojoj djelatnosti, kućanskim poslovima, a također i prilog o gospođi sličnih godina koja se bavi proizvodnjom slastica. Ukratko vam donosim dijelove razgovara između Zorana Šprajca i mene.

Prvo pitanje Zorana Šprajca bilo je koliko bi mi značilo da sam dobila 100,000 kuna poticaja. Pojasnila sam da sam otišla u prijevremenu mirovinu iz javne uprave koja se financira iz državnog proračuna i upravo iz tog razloga bilo kakav poticaj, da sam ga ikada mogla dobiti, značio bi mi veoma mnogo.

Nakon toga, sljedeće pitanje Zorana Šprajca bilo je koji su problemi s kojim se susreću prilikom odlaska u prijevremenu mirovinu. Odgovorila sam kako se radi o prihodima koji, ne da se prepolove već su barem tri puta manji. No, to sam i očekivala, nije me to ništa iznenadilo, ali krediti su ostali. Zato sam morala nešto poduzeti ili pasti u depresiju i završiti u pučkoj kuhinji. Umjesto da tražim milostinju od svoje djece, jednostavno sam preuzela stvar u svoje ruke i započela vlastiti posao.

Potom me gospodin pitao o registraciji sporednog zanimanja, kako to ide i je li komplicirano. Pojasnila sam da se ne radi ni o čemu kompliciranom , a obavlja se u Gradskom uredu za gospodarstvo, rad i poduzetništvo. Mnogo sam čitala o tome i prije se informirala o otvaranju sporednog zanimanja prije nego sam ga i sama otvorila. Prije započinjanja s obavljanjem kućanskih poslova pokušala sam s izradom zdravih sokova, smoothieja, međutim to se pokazalo kao ne baš uspješna ideja jer još nije sazrelo u našoj kulturi. Mislila sam kako je Zagreb milijunski grad pa bi usluge čišćenja mogle dobro ići, u čemu se nisam prevarila. Potražnja za tim uistinu je velika s obzirom da, primjerice ima mnogo mladih bračnih parova koji rade i nemaju vremena za obavljanje kućanskih poslova. U početku sam sve radila sama, ali kasnije su ljudi počeli sve više zvati, posebno nakon što sam dobila i web stranicu pa se posao proširio i – krenulo je!

Ankica Livić kod Zorana Šprajca Foto: YouTube

Ankica Livić kod Zorana Šprajca Foto: YouTube

Budući je emisija napravljena na Dan žena, pitanje Zorana Šprajca bilo je što bih preporučila svim ženama koje su u sličnoj situaciji kao i ja. Odgovorila sam kako se ne treba predati. U početku sam i sama imala tremu i činilo se da sam u bezizlaznoj situaciji, ali to ne vodi ničemu. Treba čitati, ići na seminare, tražiti informacije na internetu.

Eto, dragi moji, nadam se da ćete neke od informacije iz emisije Zorana Šprajca biti i vama od koristi te vas nadahnuti da i sami uđete u poduzetničke vode. Sretno!

Podijeli članak s prijateljima:

Share
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search