In Blog, Malo poduzetništvo

Društveno je poduzetništvo drugačije od klasične ekonomije prije svega zbog načina na koji pristupa društvenim potrebama, tj. zbog ciljeva koji se ne odnose samo na financijsku dobit već i na poboljšanje kvalitete života zajednice u kojoj se djeluje. Posebna se pažnja posvećuje onima koji su na neki način iz društva isključeni ili su zbog određenih okolnosti ugroženi. Društveno se poduzetništvo temelji, dakle, prije svega na solidarnosti i povjerenju, povezano je s radom organizacija civilnog društva, a svoju uspješnost mjeri prvenstveno stupnjem ostvarenih pozitivnih društvenim promjena. Bez pojedinaca koji su svojim sposobnostima spremni pozitivno pridonositi napretku društva teško je zamisliti svjetlu budućnost pa je društveno poduzetništvo ne samo važan čimbenik u pokretanju lokalne gospodarske aktivnosti, već i poticaj zalaganju za društvene vrijednosti kojima je cilj sretnije i zdravije življenje. Društveno poduzetništvo pridonosi također i stabilizaciji tržišta rada, te održivom razvoju zajednice. Njime se na neki način nadoknađuju svi nedostaci djelovanja javnih institucija ili privatnih profitnih poduzeća.

Društveno poduzetništvo / Kućanski poslovi

Društveno je poduzetništvo često usmjereno na one koji su na marginama društva. Foto: Pixabay.

U Hrvatskoj još uvijek postoje određene nejasnoće pri pravnom i značenjskom određenju pojmova s područja društvenog poduzetništva, a najčešće ga vežemo uz djelovanje neprofitnih organizacija, prije svega udruga.

Međutim, u zadnje vrijeme javlja se i sve veći interes institucija za ovaj oblik poduzetništva pa je tako Ministarstvo rada i mirovinskog sustava ove godine objavilo Poziv za dostavu projektnih prijedloga „Poticanje društvenog poduzetništva“ u vrijednosti od 8.000.000,00 kuna s ciljem promicanja društvenog poduzetništva, te poticanja i osiguranja kapaciteta postojećih i budućih društvenih poduzetnika. Na ovaj način želi se ujedno i provjeriti trenutno stanje društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj. Ukoliko vas zanima ovo područje, svakako obratite pažnju i na Strategiju razvoja društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2015. do 2020. godine.

Jedan od dobrih primjera društvenog poduzetništva u Hrvatskoj je tvornica čokolade iz Križevaca u kojoj većinu zaposlenih čine osobe s invaliditetom.

 

Podijeli članak s prijateljima:

Share
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search