In AirBnb, Blog

Couchsurfing ili po hrvatski surfanje na kauču, termin je koji se mnogo puta čuo unazad nekoliko godina, a onda je odjednom utihnuo. Stoga trebam opet podsjetiti na njega jer radi se o veoma zanimljivom načinu putovanja i upoznavanja svijeta oko sebe.

O čemu se zapravo radi kada se spomene couchsurfing? O tome da otputujete u dio svijeta koji vas zanima i pri tome odsjednete na kauču kod obitelji koja nudi takvu uslugu. Primjerice, ako imate kauč na kojeg možete u bilo koje doba smjestiti nekog putnika, možete oglasiti svoj smještaj na servisu za couchsurfing. Ondje će vaš kauč (čitaj: ponudu) moći pregledavati svi zainteresirani, a najzainteresiraniji će vam se javiti.  Ako vam se svide, potvrdit ćete im smještaj i oni će prespavati na vašem kauču u dogovorenom terminu. Obično se radi o gostima koji u što manje vremena žele vidjeti što više pa ne ostaju dugo. Također, za svoju uslugu, odnosno to što ste nekome dali da prespava na vašem kauču, neće dobiti novac, jedino osobnu satisfakciju što ste nekome pomogli da putuje svijetom, a pri tome ne potroši previše.

Couchsurfing – prijatelji koje još niste sreli

Tvrtka koja je počela s uslugom couchsurfinga osnovana je 2004. godine pod punim imenom Couchsurfing International Inc. sa sjedištem u San Franciscu.   Od početaka se bazira na domaćinskom ugođaju i davanju usluge spavanja na kauču te se najviše širila upravo društvenim mrežama. Društvene mreže pokazale su se kao izvrsna platforma za širenje ovakve usluge.  Osim što se na ovaj način može proputovati velikim dijelom svijeta da se ne potroši novac na smještaj, također se mogu posjećivati najrazličitiji događaji (primjerice koncerti, izložbe i slično) u udaljenijim mjestima da se ne troše novci na smještaj.

Danas na servisu za couchsurfing, kojeg možete pronaći na stranici  http://www.couchsurfing.com/ ima oko 10 milijuna članova i 200.000 izlistanih kauča na kojem potencijalni kauč surfer može prespavati. Uz ovo, u ponudi imaju i 520.000  događaja na kojima kao kauč surfer možete sudjelovati. Što se tiče couchsurfing događaja, u mnogim svjetskim gradovima, mahom veće populacije, postoje druženja kauč surfera – primjerice plesni tečajevi, jezična razmjena, večere, itd.

Svojevrsna krilatica ovog servisa je ‘Prijatelji koje još niste sreli’, čime se opisuju ljudi koje nazivamo kauč surferima. Dakle, svuda na svijetu su vaši prijatelji koje još niste sreli, ali možete, samo ako se uključite u couchsurfing obitelj.

Na gore navedenom linku možete se i vi uključiti u couchsurfing. Napraviti profil veoma je jednostavno, samo ukucajte ime i prezime, odakle ste i datum rođenja te odaberite lozinku. Nažalost, couchsurfing servis još nije na hrvatskom jeziku, ali i ovako na engleskom, snalaženje je poprilično jednostavno.

Na stranici možete pretraživati profile drugih kauč surfera. Zanima li vas određena lokacija koju biste željeli posjetiti, ukucajte je u tražilicu. Tada će vam se izlistati svi kauč surferi sa željene lokacije koji trenutno primaju goste. Što je još bolje, pokraj svakog će se prikazati pozitivne i negativne kritike prijašnjih kauč surfera koji su posjetili tu određenu osobu te i koje jezike govori.

Sve ovo veoma je bitno jer je sigurnost jedna od najvažnijih stvari kod couchsurfinga. Stoga, ako želite da vam vjeruju i da ostvarite dobre kontakte na ovom servisu, ispunite svoj profil do maksimuma. Napravite dobru profilnu fotografiju, unesite sve podatke koje od vas traže i ne zaboravite na još jednu važnu stvar, ako ne i najvažniju – kliknite na gumb ‘Get Verified‘! O čemu se radi? Ovaj gumb pronaći ćete na svom couchsurfing profilu i veoma je zelen jer je veoma važan. Osobe koje imaju verificiran profil kao kauč surfer imaju veće šanse da će ih drugi kauč surferi primiti u svoj dom, lakše pronalaze smještaj, lakše postaju domaćini drugim kauč surferima jer im svi više vjeruju.

Ako i vi želite verificirati svoj couchsurfing profil, a toplo vam preporučujem da to i napravite, morate unijeti broj svoje kartice ili email za PayPal uslugu. Na ovaj se način vidi da želite ozbiljno shvatiti couchsurfing, što je bitno i za sigurnost svih koji su u ovoj priči.  Tad dolazimo i do toga da se treba uplatiti određena svota kako bi se bolje uklopili su cijelu priču. Trenutna cijena za verifikaciju profila je 130 kuna za godinu dana. Mnogi ovo ne shvaćaju kao naknadu za uslugu već kao donaciju za odličnu uslugu koju maksimalno koriste. Ne zaboravite, na stranici možete imati i svoj profil koji nije verificiran i pokušati tražiti smještaj na taj način, koji je sasvim besplatan. ‘Caka’ je samo u tome da verificirani profili mnogo bolje kotiraju. U konačnici, ako mnogo surfate na kauču, 130 kuna za godinu dana nije neka velika svota, zar ne?

Eto, dragi moji, nadam se da sam vam uspjela približiti ovu uslugu i možda vam dala bubu u uho da je počnete koristiti. Ako imate kauč viška, zašto ne?

Podijeli članak s prijateljima:

Share
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search