Kako očistiti masnoću s kuhinjskih elemenata

Blog, Kućanski poslovi
Kako očistiti masnoću s kuhinjskih elemenata
Izvor: Unsplash.com

Ako tražite odgovor na pitanje o tome kako očistiti masnoću s kuhinjskih elemenata, na pravom ste mjestu! Svima nam se događa (nekima češće nego drugima) da nam kuhinjske majstorije tu i tamo uspiju obogatiti kuhinjske elemente pokojom neplaniranom, najčešće masnom mrljom. Naravno, ponekad to niti ne primijetimo pa neke od tih mrlja nakupe zavidan staž na našim kuhinjskim površinama. Kako ne biste izgubili dragocjeno vrijeme i živce u eksperimentiranju sredstvima za čišćenje, u nastavku teksta vam donosimo nekoliko najučinkovitijih načina za čišćenje pomoću sastojaka koji se nalaze u gotovo svakom kućanstvu.

  • Jednostavna otopina deterdženta za suđe

Pomiješajte 2 žlice deterdženta za suđe s 4dl tople vode. Prije no što otopinu nanesete, prebrišite kuhinju čistom krpom. Potom namočite drugu krpu u otopinu i isperite sve kuhinjske površine. Nakon svega, još jednom suhom krpom prebrišite kuhinju dok ne bude suha.
Ovu otopinu možete, po potrebi, pojačati s 2dl octa.

  • Čišćenje drvenih kuhinjskih elemenata

Pomiješajte sodu bikarbonu i suncokretovo ulje u omjeru 1,5:1. Dobit ćete smjesu srednje gustoće. Jedino što nakon toga trebate napraviti je mekom krpom nanijeti smjesu na drvenu kuhinjsku površinu i gledati kako se čarolija događa pred vašim očima. Na teže dostupnim mjestima možete smjesu nanijeti četkicom za zube.
Rabeći ovu smjesu također ćete zaštititi drvene površine od vlage i isušivanja.

  • Čišćenje pećnice i štednjaka

Tvrdokornu masnoću iz pećnice i sa štednjaka najefikasnije ćete ukloniti ako masnu površinu prvo pospete s pola šalice soli, a potom s istom količinom sode bikarbone. Nakon toga, pomiješajte trećinu šalice octa sa šalicom vode i poprskajte po sloju soli i sode bikarbone. Pričekajte pola sata i sve izribajte spužvicom.

Kako očistiti masnoću s kuhinjskih elemenata 2
Izvor: Unsplash.com
  • Čišćenje kuhinjske daske za rezanje limunom

Običnim limunom možete potpuno očistiti i dezinficirati kuhinjsku dasku za rezanje. Dovoljno je iscijediti pola limuna, ostaviti da djeluje 10-ak minuta i nakon toga mrlje će nestati. Za dezinfekciju dasku izribajte limunovom koricom.
Na ovaj način limun možete koristiti i na drugim kuhinjskim površinama.

  • Uklanjanje masnoće s filtera nape

Masnoću s filtera nape možete očistiti tako što ćete veliki lonac napuniti vodom i zagrijati dok voda ne proključa. Zatim, jako polako, dodajte pola šalice sode bikarbone. Nakon toga prljavi filter cijeli potopite u lonac i nakon nekoliko minuta ćete vidjeti koliko je masnoće zaista bilo na filteru (jako puno).
Po potrebi postupak možete ponoviti.

Više o tome kako očistiti masnoću s kuhinjskih elemenata pomoću octa, limuna i sode bikarbone, kao i o tome kako najbolje očistiti hladnjak, doznajte u jednom od naših ranijih tekstova – Čišćenje hladnjaka i kuhinjskih površina.
Ukoliko nemate vremena sami se posvetiti čišćenju, znajte da uvijek možete računati na nas! 😉 Više o našim uslugama doznajte ovdje.