Što kažu istraživanja – koliko vam dragocjenog vremena oduzme čišćenje kuće ili stana?

Blog, Kućanski poslovi
Kućanski poslovi

Suvremeni stil života obično nam ne ostavlja dovoljno vremena za odmor i stvari koje volimo. To posebno vrijedi za žene koje, uz poslovne obveze, i dalje obavljaju većinu poslova u kućanstvu.

Što kažu statistike

Prema statistikama, udane su majke 1965. godine provodile tjedno 34,5 sati radeći kućanske poslove, dok su 2008. godine majke s djecom (odnosi se i na zaposlene i na nezaposlene majke) provodile 16-17 sati čisteći kuću, perući veš, suđe itd. Danas su stvari nešto malo drugačije, smatra se da majke koje ostaju kod kuće provode oko 26 sati tjedno radeći kućanske poslove, dok zaposlene majke na iste aktivnosti troše oko 14 sati tjedno.

Ovom su se temom najviše bavili Amerikanci pa tako jedno od istraživanja kaže da žene potroše oko 19 sati tjedno na čišćenje i uređivanje prostora u kojem žive, što u kontekstu naše kulture vjerojatno zna biti i više. Uzmemo li u obzir i ostale aktivnosti koje se poduzimaju tijekom dana, onda je jasno da nam ostaje jako malo vremena koje provodimo opušajući se.

Još jedno američko istraživanje navodi kako žene dnevno potroše oko 2 sata i 15 minuta na kućanske poslove. Točnije, potroše dva puta više vremena na pripremanje hrane i čišćenje kuće, te čak tri puta više vremena na brigu o rublju nego što ga potroše muškarci, koji prema istraživanju troše duplo više vremena od žena na aktivnosti vezane uz vrtlarstvo, uređenje okućnice i sl. Mnogi će se složiti da je riječ o daleko zanimljiviji aktivnostima koje se obavljaju povremeno ili po potrebi, a ne svaki dan.

Sami znate najbolje koliko vam vremena ponekad zna otići na čišćenje, spremanje, peglanje. Znate li koliko vam vremena ode na stvari koje volite raditi, primjerice, na hobije ili neke projekte koje već dugo želite dovršiti, a nikako ne stižete? Jesu li vam kućanski poslovi uistinu važniji od svega toga?

 

Kućanski poslovi
Izvor: https://www.bls.gov/tus/charts/household.htm

 

Ravnoprava podjela kućanskih poslova

U tekstu Rat spolova – kućanski poslovi koje muškarci izbjegavaju osvrnula sam se na još jedno istraživanje prema kojemu muškarci (u kućanstvima gdje su zaposleni i muškarac i žena) najčešće mijenjaju žarulje i izbacuju smeće, dok ostale kućanske poslove obavljaju žene! Samo 5 % muškaraca sudjeluje u tjednom čišćenju kuće ili stana! Dakle, ravnopravna podjela kućanskih poslova između muškarca i žene prvi je korak prema oslobađanju dragocjenog slobodnog vremena koje potom možete koristiti za stvari koje volite raditi.

Napravite raspored obavljanja kućanskih poslova

Neke kućanske poslove jednostavno ne možemo izbjeći na dnevnoj bazi, pogotovo ako imamo djecu. Da bi si olakšali snalaženje u svakodnevnim obvezama, pa tako i u onima vezanima uz čišćenje kuće ili stana, napravite raspored aktivnosti i pridržavajte ga se. I u ovom je slučaju, kao i u svim ostalim životnim pothvatima, dobro razrađen plan jako važan želite li biti fokusiraniji i učinkovitiji, pa samim tim i raspolagati s više slobodnog vremena na kraju dana.

Ukoliko čišćenje i uređivanje kuće ili stana, peglanje i slične poslove jednostavno ne možete i ne stignete uklopiti u svoj raspored – javite se nama! 🙂