In Blog, Malo poduzetništvo

Sama sam započela vlastiti posao nakon šezdesete godine života i o tome sam pričala prilikom svog gostovanja u emisiji ‘Treća dob’ na Hrvatskoj televiziji. Kako je i sama voditeljica u uvodu rekla, obično se smatra da se za poslovni pothvat treba biti mlad i imati određeni veći kapital, što moja priča demantira. Ovdje je kratak transkript mog gostovanja u emisiji ‘Treća dob’ te se nadam da će vam iznijete informacije pomoći da i sami započnete vlastiti posao, bez obzira koliko imate godina i koliki vam je početni kapital.

Na početku emisije emitiran je prilog o 64-godišnjoj Osječanki Jelki Kujundžić koja se počela baviti slastičarstvom. Kaže kako u mirovini nije imala mira te je smatrala da ima dovoljno snage uhvatiti se u koštac s poduzetništvom. Tako je uložila ušteđevinu, dignula kredit te neko vrijeme i besplatno dijelila kolače kako bi započela vlastiti posao. Ponosna je na svoje kolače jer ih sve izrađuje od maslaca, prirodnog vrhnja, ne dodaje aditive i slične tvari kako bi se pojačali okusi. Posao se iz dana u dan udvostručuje, a dnevno se pojede čak oko 500 krempita. Jelku hvali i osječki gradonačelnik, smatra da je to velik korak za 64-godišnjakinju. K tome i zapošljava 4 djelatnice te najavljuje zapošljavanje još dvije!

Ankica Livić u emisiji 'Treća dob' Foto: YouTube

Ankica Livić u emisiji ‘Treća dob’ Foto: YouTube

Nakon priloga o ovoj simpatičnoj Osječanki u emisiji ‘Treća dob’ objavljen je intervju sa mnom u studiju, a uz mene je gostovala i Ana Mandac, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta. Prvo je pitanje bilo kako je sve krenulo. Objasnila sam da sam otišla u prijevremenu mirovinu kako bih uživala u njoj. Međutim, s obzirom na životne okolnosti shvatila sam da mi mirovina od 2.600 kuna neće biti dovoljna. K tome mi je na nju sjela i blokada pa mi je ostala tek trećina mirovine. U glavi košmar, katastrofa, krediti dolaze na naplatu, nešto što ne bih nikome poželjela. Neko vrijeme sam gajila iluzije da ću pronaći posao u struci (po struci sam ekonomist). Od preko stotinu molbi dobila sam svega tri odbijenice.

Nakon toga sam shvatila da cijeli život čistim i peglam za obitelj pa sam dobila ideju da počnem nuditi te usluge i drugima. Sve je počelo ‘na crno’, ali nisam to htjela na taj način dugo raditi. Dosta sam čitala i išla na seminare te sam saznala da postoji sporedno zanimanje, što je odlično za nas umirovljenike. Kada se otvori sporedno zanimanje imate pravo zadržati mirovinu. Sporedno zanimanje može se otvoriti za određena zanimanja, o čemu informacije postoje na internetu, a također uz uvjet da se zarađuje do određene svote.

Pri Gradskom uredu za gospodarstvo rad i poduzetništvo može se saznati sve o sporednom zanimanju. Konkretno za Zagreb, adresa ovog ureda je Zapoljska 1, a u drugim županijama i gradovima to je pri Uredu državne uprave pri županiji pa se ondje svi zainteresirani mogu javiti. Nema straha. Moja želja je bila raditi legalno i na ovaj način se može otvoriti sporedno zanimanje. Nije mi bio potreban nikakav početni kapital, samo 100 kuna plus 70 kuna biljega za otvaranje sporednog zanimanja. Kad se sve to uplati, prijavite se s papirima u svoju poreznu upravu gdje će vam dati iznos poreza i prireza koje ćete morati plaćati državi. Također, ne smije se prijeći deset bruto plaća kada se radi o zaradi na godišnjoj razini, dakle negdje oko 80,000 kuna. Dobila sam fiskalni izvod, izradila sam žig i klijentima izdajem račune.

Voditeljica je pronašla podatak da oko dvije tisuće umirovljenika koristi pravo na rad od 2013. godine, kada se uvela mogućnost otvaranja ovog sporednog zanimanja. Najčešće se tu radi o liječnicima.

Ana Mandac Foto: YouTube

Ana Mandac Foto: YouTube

Nakon toga voditeljica je pitala gospođu Mandac postoji li ikakva mogućnost kreditiranja umirovljenika koji se odluče za poduzetničke vode. Odgovorila je da se zajedno s Europskom unijom kreiraju povoljni krediti za poduzetnike, no za sada nemaju posebne linije isključivo za umirovljenike.

Nakon toga uslijedilo je pitanje kamo se uputiti kada se dobije ideja za neki poslovni pothvat. Gospođa Mandac pojasnila je da postoji niz regionalnih razvojnih agencija, gradskih razvojnih agencija, uredi državne uprave, ali i privatni konzultanti. Najbolje je na internetu upisati ‘izrada poslovnog plana’ i dobiti informacije kod koga je to najpovoljnije i najbrže učiniti. Tko god se odluči za poduzetništvo, treba imati plan na nekoliko desetaka stranica kako bi znao kamo ide.

Često se u medijima čitaju samo loše priče i primjeri pa je zapravo potrebno dovoljno hrabrosti kako bi se započelo s bilo čime u našoj državi. Voditeljica me tako upitala otkud mi hrabrost da započnem s vlastitim poslom. Pojasnila sam da sam po karakteru hrabra i željna izazova, nisam skeptik. Shvatila sam da su ljudi užasno zaposleni, prije svega oni koji imaju oko 40 godina pa im je potrebna pomoć oko čišćenja i peglanja. Sin mi je pomogao napraviti web stranicu Kucanskiposlovi.com koja ima mnogo pohvala, topla je i nije klasična poslovna stranica.

Na kraju emisije ‘Treća dob’ zaključeno je kako zapravo mnogo toga ovisi o nama samima i da je najvažnija osobna odgovornost prema sebi, da budemo uporni. Ako doista želimo pokrenuti posao, doći ćemo do informacija.

Želite li pogledati cijelu emisiju ‘Treća dob’ možete to učiniti i ovdje:

 

Podijeli članak s prijateljima:

Share
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search