In AirBnb, Blog

Airbnb je dobar servis pomoću kojeg možete dodatno zaraditi, ali budući da nesreća nikada ne spava, moramo upozoriti na Airbnb osiguranje. Naime, ako ste član Airbnb servisa, ujedno ste uključeni i u tako zvani  Host Protection Insurance program koji je zapravo Airbnb osiguranje u slučaju štete na objektu ili ozljede gosta. Međutim, postoji jedna stvar koja vam se sada neće svidjeti, a glasi – ovo Airbnb osiguranje postoji u nekoliko država u kojem je Airbnb servis prisutan, ali ne i u svim.

The Host Protection Insurance program postoji u sljedećim državama: Australiji, Kanadi, Kini, Singapuru, Njemačkoj, Francuskoj, Indiji, Irskoj, Japanu, Italiji, Nizozemskoj, Novom Zelandu, Portugalu, Španjolskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, iz servisa nas uvjeravaju kako se jako trude donijeti pogodnosti koje nudi Airbnb osiguranje u mnogo više država u kojem je ova usluga prisutna, što znači i u Hrvatskoj. Nadam se da će se to dogoditi uskoro, a do tada se možemo upoznati s tim što to znači imati Airbnb osiguranje.

Airbnb osiguranje – prednosti

Ovaj program Airbnb osiguranja pokriva štetu na objektu ili ozljedu  do milijun dolara.  Ovim su osiguranjem pokrivene najrazličitije štete koje je gost napravio na objektu Airbnb domaćina, ali također i razne ozljede koje Airbnb gost može zaraditi boraveći u smještaju kojeg je bukirao preko Airbnb servisa.

Ova vrsta Airbnb osiguranja se dobiva preko tvrtke Lloyd’s of London. Ono što je odlično kod ovog osiguranja, barem za trenutne države u kojem je važeće, jest sljedeće – čim ste izlistali svoj stan, kuću ili sobu na servisu, imate ovo Airbnb osiguranje. Ukoliko se dogodi nekakva šteta, prijavljuje se preko Airbnb servisa, a oni vas upućuju na administratora zaduženog samo za takve slučajeve.

Airbnb osiguranje – Airbnb garancija

U Airbnb servisu postoji i Airbnb garancija. Ona djeluje u nešto više država nego što je slučaj s osiguranjem, ali također za sada je nema u Hrvatskoj.  Ovdje se također radi o zaštiti  Airbnb domaćina, odnosno njegove imovine. Servis garantira naknadu štete nastale u vrijednosti do milijun dolara. Ističe se kako se naknada štete ne odnosi na krađu novca, kućnih ljubimaca i sličnog. Kako bi se dobila Airbnb garancija, postoji online obrazac koji se treba ispuniti, ali, kao što rekoh, još ćemo pričekati dok ova garancija bude važeća i za područje naše države.

Airbnb osiguranje dobiva se automatski ulaskom u sustav Foto: Photopin

Airbnb osiguranje dobiva se automatski ulaskom u sustav Foto: Photopin

Airbnb sigurnosni depozit

I tako, dok čekamo da Airbnb osiguranje i Airbnb garancija postanu vrijedeći i za našu zemlju, ostaje nam na raspolaganju sigurnosni depozit. Radi se o sumi koji možete uplatiti na svom Airbnb profilu, a ona može iznositi od 100 do maksimum 5,000 dolara. Ne možete je retroaktivno tražiti za rezervacije koje su već napravljene već isključivo za sve buduće rezervacije od dana kada ste je uplatili. Ovim sigurnosnim depozitom osiguravate se od štete nastale u vašoj smještajnoj jedinici. Primjerice – vino proliveno po tepihu, razbijeni prozor, ključ kojeg gost nije vratio i slično. Na sigurnosni depozit se ne uzimaju nikakve dodatne naknade na Airbnb servisu. Ako se dogodi kakav problem s gostom, imate 48 sati da prijavite sve preko obrasca na stranici (trebate na svom profilu, na određenoj rezervaciji, kliknuti ‘Report a problem’).  Ondje se mora opisati šteta i to vrlo detaljno.  Obično gost i domaćin sve brzo riješe, ali ako se gost ne javlja u roku 72 sata, u sve se uključuju Airbnb administratori.

Eto, dragi moji, nadam se da sam raščistila moguće nedoumice koje vam je zadavalo Airbnb osiguranje. Treba imati na umu da je ovaj servis još relativno nov, ali mnogo ulaže u poboljšanje usluge pa se nadam da će i bolja vrsta osiguranja domaćina i gosta uskoro stići i u našu državu. Do tada doista nema razloga da prestanete koristiti ovaj servis. Samo dobro pregledajte svaki zahtjev za buking.  Sretno!

Podijeli članak s prijateljima:

Share
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search