In AirBnb, Blog

Nedavno sam pisala o servisu Airbnb, ali ukratko radi se o web stranici na kojoj svatko tko želi može oglasiti da iznajmljuje svoju kuću, stan, apartman ili samo sobu po manje-više pristupačnim cijenama. Airbnb gosti su gosti koji uglavnom ostaju kratko, vole putovati na više različitih mjesta i vidjeti što više u kratkom vremenu. Oni očekuju krevet u kojem će prespavati i doručak nakon kojeg mogu u razgledavanje. No, nemojte se zavaravati – Airbnb gosti nisu gosti koje trebate olako shvaćati i ponuditi im loš smještaj. Snaga internetske kritike je velika i možete biti uvjereni da će netko zabilježiti loš tretman ako mu ga pokušate podvaliti.

Naime, u Airbnb sistemu svatko tko iznajmljuje smještaj može ostaviti kritiku o svom gostu, a također svaki gost može ostaviti kritiku o smještaju u kojem je upravo bio. A vjerujte, mnogi upravo to rade kako bi sljedeći Airbnb gosti mogli znati o kakvom se domaćinu radi i vrijedi li potrošiti novce na njegov smještaj ili ne.

Što napraviti prije nego dođu Airbnb gosti?

Svakako dobro očistite prostor kojeg iznajmljujete. Bez dobrog čišćenja nemojte se ni truditi oglasiti svoj prostor na Airbnb servisu. Posebnu pozornost obratite na čišćenje kupaonice, toaleta i kuhinje. Kao i svaki gosti, tako i Airbnb gosti posebno su osjetljivi na ta područja pa i najmanja nečistoća može uzrokovati dizanje želuca.  Većina će očekivati čist prostor, prije nego što bi očekivali da bude moderno ili posebno lijepo uređen (kada govorimo o namještaju i sličnom). Neka prostor bude čist kao hotel ili barem u rangu jednog motela. Bez toga jednostavno ne ide!

Ne zaboravite ni na čistu posteljinu. Ona je ‘must have’. Može biti prosječne kvalitete, ali neka bude čista, a krevet neka bude lijepo namješten. Neka jednostavno odiše čistoćom jer to će privući Airbnb goste.

Sve ovo možete pripremiti i sami, ali ako ne stignete, svakako razmislite da angažirate nekoga iz servisa za čišćenje. Barem ćete dobiti stručnu osobu koja već zna što treba očistiti i na što treba obratiti posebnu pozornost.

Vrlo je važno popraviti sve što bi moglo postati potencijalna opasnost za Airbnb goste.  Primjerice, vrata na kuhinjskom ormariću koja padaju ili parket koji se na jednom mjestu opasno nadigao i netko na njega može zapeti i pasti. Možda se čini kao sitnica, ali pomislite samo koliko glavobolja može takva sitnica donijeti ako se nešto neplanirano dogodi vašem Airbnb gostu.

Airbnb gosti nisu kradljivci, ali ako iznajmljujete stan ili sobu u kojoj inače živite, dobro je sve vrijedno staviti pod ključ. Za zlu ne trebalo! Dakle, vrijedne predmete, novac, nakit… sve što za vas ima neku vrijednost, najbolje je staviti u sef ili u ormar kojeg se može zaključati.

Što još vole Airbnb gosti?

Airbnb gosti vole dodatke. S njima ćete ih oduševiti i zbog njih će vam ostaviti pozitivne kritike, ali vam se i opet rado vratiti te vas preporučiti drugim Airbnb gostima. Prvi dodatak je vedar i prijateljski osmijeh. Ljubaznost vam mora postati rutina želite li se baviti iznajmljivanjem Airbnb smještaja. Uz ovo, razmislite i o sljedećim dodacima koji će svima dobro doći:

 • čisti ručnici – po dva za svakog Airbnb gosta
 • dodatna posteljina – nikad se ne zna što se može dogoditi i kad će zatrebati
 • pegla i daska za peglanje
 • mikrovalna pećnica
 • pribor za jelo za svakog gosta i još pokoji da se nađe, jednako kao i tanjuri i posude za kuhanje
 • osnovne namirnice kao što su sol, šećer i papar
 • osnovna sredstva za pranje kao što je tekući sapun i sredstvo za pranje posuđa
 • wc papir i papirnate kuhinjske role
 • kutija za prvu pomoć (zlu ne trebalo)
 • aparat za gašenje vatre
 • sušilo za kosu
 • TV i radijski prijemnik
 • dodatne vreće za smeće

VAŽNO: budući da živimo u  tehnološko razvijenoj  eri, većina Airbnb gostiju očekivat će i internet u cijeni, dakle spajanje na Wi-Fi.  Nemate li ga, svakako to navedite u ponudi svog Airbnb smještaja na njihovom servisu! Također, navedite je li vaš Airbnb smještaj gostoljubiv prema kućnim ljubimcima ili ne.

cist airbnb 2

Razveselite Airbnb goste posebnim setovima pribora za jelo Foto: Unsplash.com

Airbnb goste možemo privući i oduševiti sitnicama koje će pronaći kada uđu u prostor kojeg su unajmili. To može biti košara dobrodošlice s voćem i sličnim stvarima. Možete im ostaviti i karte  okolnog područja i brošure kulturnih ustanova, sve ono što vrijedi vidjeti. Također, nećete pogriješiti ni ako ostavite društvene igre.

Airbnb gosti žele biti upoznati s pravilima

Svaka kuća ima svoja pravila pa tako i vaša koju ste odlučili iznajmiti za Airbnb goste. Najbolje je da na stolu ili kojem drugom vidljivom mjestu ostavite kućni red kako bi se Airbnb gosti mogli odmah s njima upoznati. U pravilima precizirajte je li u stanu dozvoljeno pušenje, smiju li vaši gosti dovoditi druge goste i organizirati zabave, smiju li puštati glasnu glazbu nakon 22 ili 23 sata. Ako ste dozvolili dovođenje kućnog ljubimca, upoznajte ih s pravilima oko njega. Na kraju ne zaboravite im ostaviti svoj broj telefona i ostale kontakt informacije kako bi vas mogli dobiti u slučaju potrebe.

Eto, dragi moji, to je manje – više to. Pripremite se, očistite svoj prostor i čekajte da vaši prvi Airbnb gosti stignu! Sretno!

Podijeli članak s prijateljima:

Share
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search